Afgelopen zondag waren wij 35 jaar getrouwd. We hebben dit gevierd met een weekendje weg met het hele gezin.

35 jaar getrouwd. Wat een tijd. Hoe heb ik het volgehouden? Maar dat is vanzelf gegaan.

Ik heb mijn man leren kennen in Nederweert bij de Santa. Op zondagavond gingen wij met de bus van 18 uur naar Nederweert en bij de Madeira gaven wij onze jassen af. Daarna gingen wij, mijn vriendinnen en ik, naar De wolk en de Santa en bleven tot 23 uur in Nederweert. Om 23 uur stonden er twee bussen klaar. Een bus ging naar Asten en de andere naar Someren. Miste je de bus dan kon je een taxi nemen of gaan lopen.

Mijn man en ik hebben een knipperlichtaffaire gehad. Dan was het aan en dan weer uit. Ik wilde me nog niet binden maar hij heeft volgehouden.

Een huwelijksaanzoek heb ik nooit gehad. Nee, mijn man kwam op een dag met een grote geel/bruine envelop bij ons thuis en deze was van de woningstichting Meulenstat (nu WoCom). Hij zei dat we “moesten” trouwen en ik heb geantwoord dat ik niet wist dat ik zwanger was. Voor degene die dit niet snappen, het was vroeger een schande als je zwanger was voor je trouwen. Als we het huis wilden dan was trouwen wenselijk aldus de woningstichting.

Mijn voorkeur ging uit naar samenwonen maar daar dachten mijn moeder en de ouders van mijn man anders over. Hokken doe je niet, dit is schandalig, wat zullen de mensen wel niet zeggen enz. dus zijn wij getrouwd op 1 juli 1983 in de Lambertuskerk van Someren.

De voorbereidingen waren niet zo als nu, wij hielden het simpel. Wat was er nodig? Een zaal om te feesten, bruidsjurk- en pak, trouwboeket en corsages, trouwkaarten, bedankjes, orkest, gemeentehuis, kerk en koor. Dat was het.

Een zaal om te feesten werd eerst geregeld. Mijn man wilde graag voor zijn verjaardag getrouwd zijn maar dat ging niet want de zaal was in gebruik dus werd het een paar dagen na zijn verjaardag.

Toen naar het gemeentehuis om te vragen of we op die dag konden trouwen. Vrijdag 1 juli om 14 uur konden wij terecht op het gemeentehuis, dus dat was ook weer geregeld en nu naar de pastoor. We wilden alles op een dag dus nu maar hopen dat meneer pastoor ook op 1 juli kon. Mijn man en ik hadden in gedachten 1 juli 15 uur de kerkdienst.

We hadden een afspraak gemaakt bij meneer pastoor en hij vroeg ons of wij het trouwboekje van onze ouders mee wilden brengen en dat hebben wij gedaan. Gelukkig kon meneer pastoor ook op 1 juli en de kerk was vrij om 15 uur. Dat was dus ook weer geregeld.

Nu nog het koor regelen wat bij ons in de kerk zou gaan zingen en dus naar dirigent en ook dat was zo geregeld.

Het orkest hadden wij ook geregeld maar 3 weken voor ons feest kregen wij een telefoontje dat ze een dubbele boeking hadden gedaan en moesten wij op zoek naar een ander orkest. Gelukkig wist mijn zus te vertellen dat tegenover haar een man woonde die in een orkestje zat. Ik daar naar toe maar kreeg te horen dat zij waren gestopt. Een paar dagen later belde hij mij terug. Hij vertelde dat hij zijn maten en zus had gebeld en dat zij kwamen spelen op onze bruiloft. Een hele opluchting want een DJ in die tijd dat hoorde niet op een bruiloft.

Nu hebben mijn man en ik niet vaak een verschil van mening maar twee dagen voor ons trouwen hadden we knallende ruzie. Mijn moeder dacht dat ze alles kon gaan afzeggen en dat het nooit goed zou komen maar we hebben ons feest gehaald ?

Ons feest was geweldig. De receptie werd bezocht door zo’n 150 mensen en ‘s avonds waren er nog eens 150 mensen. Familie, vrienden en collega’s en zoals het hoort volop eten en drinken en met een goed orkest. De familie had een mooie levensloop gemaakt die goed werd ontvangen en er werd volop gedanst.

Mijn man’s familie komen uit het westen en hadden nog nooit een Brabantse bruiloft meegemaakt. Zij waren dus ook verrast dat het feest niet om 22 uur was afgelopen maar dat het wat langer duurde dan ze dachten. Zij hebben het volgehouden tot aan het eind van de bruiloft en we hoorden later dat de laatste om 4 uur ‘s morgens thuis waren en dat er nog lang is gepraat over onze bruiloft.

 

 

2 thoughts on “35 jaar getrouwd

Geef een reactie