Vandaag begint de boekenweek en die duurt tot 18 maart.

Boeken en lezen, wat heb ik dit veel gedaan. Lezen doe ik nog veel maar nu vooral tijdens de vakantie.

Ik weet nog dat wij een bibliotheek kregen in Someren. Deze bibliotheek was toen in de Melchertstraat, waar nu het houten huis staat,  en was gehuisvest in een directiekeet. Je kon je boeken toen nog niet zelf uitzoeken dat werd voor je gedaan. Ik was een meisje en mocht dus alleen boeken lezen die bestemd waren voor een meisje en natuurlijk was het boek ook leeftijdsgebonden. De bieb was in die tijd een paar dagen per week open. Een paar avonden en natuurlijk op woensdag- en zaterdagmiddag.

Ik zie het nog steeds voor me.

Je kwam de keet binnen en daar was een lange houten balie en achter de balie stonden verschillende dames die de boeken in ontvangst namen. In het boek zat een briefje waarop jouw naam stond geschreven en wanneer je het boek had opgehaald en weer terug had gebracht. Het was ook handig voor de dames want zij konden zien welk boek je al had gelezen. Achter de dames stonden de rekken met boeken. Boeken voor meisjes, jongens, gemengde boeken voor de jeugd en boeken voor volwassenen.

Ik kwam twee keer in de week mijn boeken inleveren en weer halen. Telkens kreeg je drie boeken mee. De boeken werden voor je gekozen en soms zat er wel een een boek bij dat niet zo interessant was maar mijn boekenhonger moest worden gevoed en ik las dus alles.

Op een dag was het zover. Ik had alle boeken gelezen die de bieb had, tenminste de boeken die bestemd waren voor een meisje van mijn leeftijd. Ik werd “gepromoveerd” en mocht nu ook boeken lezen die niet van mijn leeftijd waren. Boeken die bestemd waren voor tieners en jong volwassenen maar zeker geen boeken waar seks in voorkwam en jongensboeken. Ik was toen een jaar of 10.

Boeken die ik toen las waren Mariska die circusprinses, Polly, De Doopkaars, Merel, De Vijf, Agatha Christie. Mijn voorkeur ging en gaat nog steeds uit naar detectives, thrillers.

Na ik de rest van de boeken had gelezen ben ik noodgedwongen moeten stoppen bij de bieb omdat ze geen boeken meer voor me hadden. Na een paar jaar ging de bieb naar het gemeenschapshuis, nu De Ruchte. De bieb was nu een stuk groter en mocht je je boek zelf uitzoeken en zo groeide ik mee met de bieb.

Boeken lezen doe ik nog steeds maar nu gebruik ik ook een E-reader. Een E-reader heeft het voordeel dat ik niet zoveel boeken meer hoeft mee te nemen. Als wij met vakantie gingen dan hadden wij zeker twintig boeken bij ons. Manlief had tien boeken en ik ook. Dit gaat goed als je met de auto op vakantie gaat maar niet met het vliegtuig. Nu heb ik dus mijn E-reader en die neem ik vaak mee. Als ik met vakantie ga duik ik in mijn boekenbestand (heel veel)  en selecteer mijn boeken die ik tijdens de vakantie wil lezen.

Heb ik een boek wat mij pakt dan vergeet ik de wereld om me heen, ik hoor en zie niks meer, ik ben dan de hoofdrolspeler.

1 thought on “Boekenweek

  1. Hoi boekenwurm.Wel gemakkelijk die e-reader.Weer een mooi verhaal.Je wordt een echte schrijver.Geweldig.
    Gr Marij.

Geef een reactie