Vandaag onze laatste kilometers gefietst. Het zijn er 32,6 geworden. De navigatie gaf de route niet meer aan en het boekje was ook niet al te duidelijk. Ja, we waren de weg kwijt. Maar alles is goed gekomen.

Om 14.30 uur waren we er. Niet alleen wij maar een heleboel andere pelgrims. De reacties op het plein zijn wisselend. Tranen, gejuich, trots, ingetogen, alles zie je voorbij komen. Pelgrims die je onderweg hebt ontmoet, zie je ook weer.

Jullie krijgen nu Netties verhaal.

Ja het was weer een zware dag, zeker omdat we verdwaald waren. Mijn gps ging niet helemaal naar Santiago en zoals Anita al vertelde het boekje lukte ook niet. Uiteindelijk een adres ingetoest op de gps en daar gingen we weer.

We fietsten heuvel op en heuvel af. Het was zwaar. Wat waren we blij toen we Santiago binnen fietste. We hadden het gehaald de tranen rolde over onze wangen. Het zIt erop.  We zijn geen pelgrims meer.

Op het plein, de vreugde van de mensen, de blijheid dat ze het gehaald hadden. Sommige mensen zie je steeds terug zo ook de Argentijnen, de Duitser enz. Het was hartverwarmend. Maar zoals ik gisteren al vertelde, ik ga graag naar huis. Morgen komen Jan en Dick en kunnen we nog wat bijkomen van alles.

Zo bestelde ik met eten het pelgrimsmenu. De serveerster vertelde dat is nu over.

ik wil jullie bedanken voor al jullie belangstelling en lieve woorden. Ben heel blij als ik mijn kinderen, kleinkinderen en Jan natuurlijk weer zie. Mijn lieve moeder  Ook familie, vrienden en bekenden. ook de mooie tijd samen met Anita wat we samen allemaal beleefd hebben is te veel om op te noemen. We hebben het samen gezellig gehad. We slapen vannacht in een hostel. Morgen gaan we voor luxe namelijk een hotel. nou tot morgen Gr Nettie.

Vanmorgen liep de wekker van Nettie om zeven uur af. Mijn wekker liep om half 8 af. Na douchen en de tassen te hebben ingepakt gingen we ontbijten. Voor de laatste keer dat we samen voor het fietsen ontbijten.

Na het ontbijt, afscheid genomen van de eigenaresse van het hostel en op weg naar Santiago. We volgde het boekje en keken naar de sticker van het Jacobsgenootschap. Ergens moeten wij deze hebben gemist en kwamen we terecht ergens in een bos. Via een omweg kwamen we uit bij de luchthaven en toen weer richting Santiago de Compostela.

Het moment dat ik het bord zag schoten de tranen in mijn ogen. We zijn er bijna nu nog naar de kathedraal.

De weg naar de kathedraal staat aangegeven maar je kunt het beste de rest volgen. De wandelaars die steeds sneller beginnen te lopen, fietsers die een extra zetje geven. Zo komt iedereen op zijn manier op het plein aan.

Je staat op het plein, geef elkaar een hi-five en omhelzing met de tranen in de ogen.

WE HEBBEN HET GEHAALD.

Er komen steeds meer mensen op het plein en er zijn mensen die willen weten waar je vandaan komt. Vol verbazing kijken ze je aan als je verteld dat je op de fiets vanuit Nederland bent gekomen. Wat zijn wij door veel mensen op de foto gezet. Hoe onze tassen aan de fiets zitten en de standaards, alles hebben ze gefotografeerd. We voelde ons even echte filmsterren.

Nettie schreef het al. De Argentijnen die ons zagen, vielen om onze nek en waren trots dat we het hadden gehaald. Net als de Duitser die vele dagen met hen had meegefietst. Het is een geweldige ervaring hoe de ontlading is van de pelgrims.

Het was tijd om weer nuchter te worden en zijn wij even naar de huiskamer van de Lage Landen geweest. Twee vrijwilligers vingen ons op en konden wij ons verhaal doen.

Na dit alles, de familie laten weten dat we er waren. Dick en Jan zijn onderweg naar ons en ik ben blij dat we ze morgen zien. Het was een geweldige ervaring maar ik doe het nooit meer. Geen zes weken meer van huis. Een fietsvakantie is geweldig maar niet te lang. ? Groetjes Anita.

 

 

 

40 thoughts on “Dag 42 Loxo naar Santiago de Compostela

 1. Dames , geweldig gedaan, ik en ik denk vele met mij hebben meegeleefd met jullie avontuur.
  Geniet van het afkickken als pelgrim en het accepteren dat je weer een gewone toerist bent de komende dagen.
  Prettige vakantiedagen gewenst!

  Gegroet
  Hennie

 2. Goedemorgen Nettie en Anita
  Nogmaals gefeliciteerd , we hebben samen met jullie genoten van de indrukwekkende verhalen.
  Geniet samen met jullie mannen van een paar dagen vakantie nog.
  We zien elkaar weer de komende week Nettie.
  Groetjes Jo en Nellie

 3. Hallo dames. Een wat late reactie van mij (ons). Geweldig jullie hebben het gehaald. Geloof graag dat er een ontlading van gemengde gevoelens is gekomen. Wat zal ik jullie berichten gaan missen. 6 weken lang iedere dagheb ik uitgekeken naar dit. Ben er vask nog extra voor opgebleven. Anita en nettie ik ben trots op jullie dat jullie dit volbracht hebben. GEWELDIG. Geniet nog van jullie tijd met de mannen maak er een leuke tijd van . We hebben je wel heel erg gemist anita.????????

 4. Nettie en Anita

  Wat een geweldige tocht hebben lullie
  gemaakt.
  Gefeliciteerd.
  Nog een fijne vakantie samen en een goede reis terug.??
  Groeten van Peter en Riet

 5. Hallo Nettie en Anita,
  Deze zo bijzondere tijd samen, zullen jullie nooit vergeten. Wat zullen jullie hier nog vaak over praten en aan terug denken. ‘N pelgrim te zijn delen jullie samen, vertellen hierover aan anderen is fijn, maar t begrijpen is jullie samen.
  En nu genieten van t samenzijn met Jan en Dick
  Groeten
  Ans

 6. Hoi Nettie en Anita,

  Jullie hebben Santiago gehaald!!! Proficiat!! Wat ‘n geweldige prestatie!!! Petje af!!
  Wat zullen jullie veel verhalen te vertellen hebben!!
  Maar nu eerst even genieten van het samenzijn met de mannen!!!
  En daarna weer lekker naar huis voor het weerzien van familie en bekenden!

  Groetjes,

  Jan en Anke

 7. Hoera, een dansje om je fiets, en nu heerlijk genieten, dat jullie het hebben gehaald, maar vooral jullie mannen weer te zien en terug te gaan naar je eigen familie, Even ontladen, voor je weer thuis bent en het gewone leven weer gaat beginnen, Dat zal vreemd zijn. En wennen. Het was fijn dat we mee mochten reizen op jullie tocht. Echt super kanp gedaan.
  En dan nu even genieten van de luxe. tot ziens en alle goeds voor de toekomst.
  groetjes Marga.

 8. geweldig dames gefeliciteerd wat een top prestatie ik doe jullie niet na nog veel plezier straks met de mannen groetjes van ons en ons mam

 9. Geweldig gedaan dat de tranen komen bij zo een tocht ja heel top van jullie
  Geniet van het weerzien van je mannen en familie
  We hebben je website gelezen en zo met jullie op reis geweest .
  Groeten Jan en Tiny

 10. Gefeliciteerd Mam en Anita! Een geweldige prestatie hebben jullie geleverd. Zo trots! En een ervaring opgedaan die jullie ongetwijfeld jullie hele leven bij zal blijven. Ga nu lekker genieten van de luxe met de mannen, en lekker met die beentjes omhoog, jullie hebben het verdiend!

 11. Dames …..Gefeliciteerd Geweldig !!! wat een prestatie !! nu kunnen jullie gaan nagenieten van deze mooie fietstocht samen…
  Wat hebben we genoten van jullie verhalen. Die gaan we nu missen
  We hebben vaak het fotoboek van Henk zijn tocht erbij gehad om te kijken waar jullie op dat moment waren
  Nog mooie dagen samen met de mannen erbij… en goeie terugreis

 12. Dames …..Gefeliciteerd Geweldig !!! wat een prestatie !! nu kunnen jullie gaan nagenieten van deze mooie fietstocht samen…
  Wat hebben we genoten van jullie verhalen. Die gaan we nu missen
  We hebben vaak het fotoboek van Henk zijn tocht erbij gehad om te kijken waar jullie op dat moment waren
  Nog mooie dagen samen met de mannen erbij… en goeie terugreis

 13. Ontroerd las ik jullie verslag van het aankomen op het plein en hoe alle emoties voorbij komen… net als die mensen die jullie weerzien en anderen die jullie (fietsen) op de foto zetten…
  Het was een geweldige prestatie, Nettie en Anita!
  Zonnige groet vanuit Lettele, van Cristina en Harrie

 14. Lieve dames. Van harte gefeliciteerd. Wat heb ik ook meegeleefd met jullie. Je voelt het soms gewoon. Toen jij, Anita vertelde dat je naar Santiago ging fietsen dacht ik ” die is gek” je kwam nog niet zo lang geleden, ik denk ongeveer 1.5 jaar, naar mij op de fiets van Someren naar Asten. Je was helemaal kei kapot. En nu dit??? ik ben zo trots op je Anita. We vatten er een keer 1 op ok?? Nu lekker genieten van je familie en natuurlijk jullie kleine mannetje. Lieve groet Hanny

 15. Anita en Nettie, gefeliciteerd! We hebben zes weken met jullie meegeleefd op jullie reis. Het is echt een prestatie. Zes weken is lang, zeker zonder jullie mannen. Rust lekker uit en geniet nog van jullie vakantie samen met de mannen. En ook alvast een goede reis terug naar huis!

 16. Proficiat allebei geweldige prestatie. Daar mag je weleens traantje om laten.
  Het valt niet mee om 6 weken van huis te zijn. Maar je zal dadelijk toch weer moeten wennen om thuis te zijn.

Geef een reactie