Vorige week hebben jullie mijn stukje moeten missen want ik had iets doms gedaan met mijn computer en dat moest eerst worden hersteld. Maar nu kan ik weer vooruit.

Eindhoven is een stad waar ik veel tijd heb doorgebracht. Eerst als kind omdat mijn opa en oma er woonden en daarna voor mijn opleiding ziekenverzorgende en heb ik gewerkt bij verschillende bedrijven zoals De Beddenkoning (die niet meer bestaat) en verschillende jaren bij Philips licht.

Tijdens mijn opleiding ziekenverzorgende heb ik Eindhoven goed leren kennen. Vooral het op stap gaan. Het op stap gaan deed je op het Stratums Eind in de stad.

De opleiding ziekenverzorgende heb ik gedaan bij verpleeghuis De Weerde in Eindhoven. Als ze vroegen waar dit lag dan noemde je de 3 bollen en dan wist iedereen in welke hoek van Eindhoven dit lag. Het verpleeghuis lag en ligt nog steeds vlakbij het zwembad en de ijsbaan.

Na mijn sollicitatiegesprek mocht ik starten met de opleiding. De opleiding startte 4x per jaar. (waar ze nu alleen van dromen) Ik ben gestart in september 1977. In mijn groep zaten verschillende leerlingen van diverse verpleeghuizen uit Eindhoven. Wij kregen les op de Marconilaan (dit gebouw is er niet meer). 3 maanden lang moesten we elke dag naar school, dit was de pre-periode en als je hiervoor slaagde dan werd je eerste jaars en ging je werken en leren in het verpleeghuis.

Elke dag school hield ook in dat je intern moest. Je kreeg een kamertje met een bedbank, stoel, kast, wastafel en een werkplank. De douche en de toilet was op de gang en die deelde je met zo’n 15 meiden. Je betaalde 67 gulden per maand. Op zaterdag en zondag was je vrij en dan ging ik naar huis met de bus.

Mijn kamer lag op de zevende verdieping naast de brandtrap en mijn taak was om te zorgen dat de branddeur op een kier stond. We konden bij het Sint Jozefziekenhuis de sleutel halen om binnen te komen maar hiervan waren er maar drie, en waar die altijd waren dat weet niemand. Omdat we intern zaten moesten wij uiterlijk middernacht binnen zijn anders was de deur dicht.

Nadat we met elkaar kennis hadden gemaakt in de verpleegstersflat gingen we met zijn allen op donderdagavond naar het Stratums Eind om daar de café’s  te ontdekken. We waren met zo’n 10 meiden en zo gingen wij kroeg in kroeg uit om later bij café Bonzo te blijven plakken. Op een bepaald moment vroeg een van mijn studiegenoten of ik met haar nog enkele andere kroegen wilde gaan bekijken en dat wilde ik wel.

Zo kwamen wij binnen bij een café waar 5 personen waren. De barkeeper, twee personen stonden aan de bar en twee personen die op de barkruk zaten en met elkaar in een hevige omhelzing zaten. Het was rustig. Nu kom ik uit een dorp en was nog niet veel gewent.

De barkeeper en de twee personen aan de bar waren mannen. De twee die in omhelzing waren een man en vrouw, tenminste dat dacht ik. Samen met mijn studiegenoot wilden we verder lopen toen de twee personen zich losmaakte uit hun omhelzing. Mijn verbazing was groot en mijn studiegenoot zag dit en siste; “wegwezen hier”. Wat bleek de persoon met lang blond haar was een man met een baard en waar hij in omhelzing was, was ook een man.

Ik was helemaal verbaasd, twee mannen die elkaar zo intens kuste dat had ik nog nooit gezien en dat dit bestond. Conclusie: ik had weer iets geleerd.

Geef een reactie