Social media zaken regelen voor overlijden… Waarom zou je dat nu al doen?

Tegenwoordig is social media vrijwel onmisbaar in het dagelijks leven. Bijna iedereen is op minstens één social media platform te vinden voor verschillende doeleinden. Maar wat gebeurt er met je social media na overlijden? Dat kun je zelf nu al bepalen. Door nu al dingen te regelen voorkom je dat je vrienden en familie worden opgescheept met jouw ‘digitale erfenis’ als je komt te overlijden, daarnaast voorkom je ook dat je ongewenst online ‘doorleeft’.

Facebook…Wie kent het niet? Welgeteld 10.6 miljoen mensen in Nederland maken gebruik van dit social medium. Maar wat gebeurt er met je account als je komt te overlijden? Dat kun je zelf bepalen en nu al regelen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een gedenkpagina op Facebook. Ik ga je vertellen over de mogelijkheden en hoe je jouw voorkeur vastlegt.

Makkelijk contact

Van de 10,6 miljoen Facebookgebruikers zijn er 6.8 miljoen elke dag actief op het platform. Grote kans dat je daar zelf bij hoort. Met Facebook heb je makkelijk contact met je vrienden en kan je berichten posten om iedereen op de hoogte te houden van alles wat je bezighoudt. Dat kunnen vrolijke vakantiefoto’s of andere hoogtepunten zijn, maar ook heftige gebeurtenissen.

Wat wil jij dat er met jouw Facebookpagina gebeurt?

Ik zie regelmatig dat mensen hun gevoelens van rouw uitspreken als iemand overleden is. Mensen kiezen er ook regelmatig voor om de Facebookpagina van een overleden dierbare om te zetten naar een zogenaamde gedenkpagina. Bij een gedenkpagina blijft je profiel na je overlijden zichtbaar en krijgt de toevoeging ‘Ter nagedachtenis aan’ bij de naam. Vrienden kunnen berichten plaatsen om hun condoleance uit te spreken en herinneringen op te halen. Ook kunnen ze je eerder gedeelde foto’s en berichten terugzien.

Wat zou jij willen dat er met je Facebookpagina gebeurt, mocht je er niet meer zijn? Wil je dat je eigen account met alle foto’s en posts blijft bestaan of juist niet? Als je een voorkeur hebt dan kun je het nu al vastleggen door een aantal kleine handelingen te verrichten. Zo weet je dat dat stukje is geregeld als je (onverwacht) komt te overlijden.

Maak een gedenkpagina op Facebook

Om een gedenkpagina in te kunnen stellen, moet je iemand aanwijzen als contactpersoon die jouw account gedeeltelijk kan beheren na je overlijden. Zo kan hij of zij een vastgezet bericht op je profiel plaatsen (om bijvoorbeeld informatie te geven over de uitvaart), reageren op nieuwe vriendschapsverzoeken en je profielfoto en omslagfoto wijzigen. Eventueel kan je aanvinken dat de contactpersoon je gedeelde berichten en foto’s mag downloaden. Goed om te weten: de nabestaande kan zich niet aanmelden via je account of chatberichten inzien, ook kan hij of zij geen vrienden verwijderen of nieuwe vriendschapsverzoeken versturen. Verder kan hij of zij geen oude berichten verwijderen of wijzigen.

Contactpersoon aanwijzen

Wil je dat je account een gedenkpagina wordt na je dood? Dat stel je dit als volgt in:
1. Ga naar je Facebookpagina en klik op het pijltje rechtsboven in de witte balk en kies ‘instellingen en privacy’
2. Als je dan op ‘instellingen’ klikt, kom je uit bij instellingen.
3. Daar zie je de optie ‘Contactpersoon voor accounts met herdenkingsstatus’.
4. Hier kun je aangeven wie jouw Facebookerfgenaam wordt en kun je degene een berichtje sturen met je keuze.

Zelf heb ik aangegeven dat mijn Facebookerfgenaam ook mijn gegevensarchief mag inzien en downloaden.

De letterlijke tekst is:
Toestaan dat mijn contactpersoon voor accounts met herdenkingsstatus een kopie kan downloaden van wat ik op Facebook heb gedeeld. Hieronder vallen berichten, foto’s, video’s en informatie uit het gedeelte Info van mijn profiel. Dit kan gaan om inhoud die oorspronkelijk niet zichtbaar was voor je contactpersoon voor account met herdenkingsstatus.

Tip: overleg het eerst even met degene die je in gedachten hebt.

Account verwijderen

Liever geen gedenkpagina na je overlijden? Ook dat kun je nu al instellen. Ook dit geef je aan door naar ‘instellingen’ en dan naar ‘algemeen’ te gaan. Als je dan naar de optie ‘account beheren’ gaat, klik je op ‘je account deactiveren’. Naaste familieleden kunnen na je overlijden contact opnemen met Facebook om aan te geven dat je bent overleden. Al je gegevens, foto’s en berichten worden dan gewist.

De letterlijke tekst is:
Wil je je account in de toekomst verwijderen?
Zo wordt je contactpersoon voor accounts met herdenkingsstatus verwijderd. Bevestig dat je je account wilt laten verwijderen na je overlijden. Zodra iemand ons laat weten dat je bent overleden, worden al je gegevens, foto’s en berichten definitief van Facebook verwijderd en kan niemand je profiel meer zien.

Informeer je naasten over je keuze

Omdat je als nabestaande niet altijd direct kan zien wat de keuze is van de overledene raden we je aan om je keuze ook altijd te delen met je naasten of ergens vast te leggen. Zo weten je dierbaren wat ze met je Facebook account moeten doen, mocht je komen te overlijden.

Keuze nalaten aan familie

Weet je nog niet wat je wilt? Dan kun je de keuze ook aan je nabestaanden overlaten. Zij kunnen contact opnemen met Facebook om aan te geven of een pagina een gedenkstatus moet krijgen of verwijderd moet worden. Hiervoor heeft Facebook wel officiële documentatie nodig als bewijs, zoals een foto van de overlijdensakte.


Is dit allemaal niet gedaan dan heb ik hier de link voor je om de boel te regelen.

Overlijden  of   Herdenking

Bron: Facebook

Laat even weten of het is gelukt

Groetjes Anita

Geef een reactie