Wat is nou het verschil tussen Facebook en Zakelijk Facebook en wat doe jij dan?

Wat is nou het verschil tussen Facebook en Zakelijk Facebook en wat doe jij dan? Deze vraag stelde ons mam (84) mij afgelopen week.

Je hebt een eigen Facebookpagina en je kunt een pagina maken over je bedrijf. Ik zag aan ons mam dat ze het niet snapte.

Even terug naar het begin. Ons mam heeft een I-pad gekregen van haar kleindochter omdat de tablet (android) niet meer zo goed werkte.

Zelf vind ik dat een I-pad voor ouderen beter is dan een tablet.

Op een I-Pad kun je van een website gemakkelijk een icoontje maken en deze op het bureaublad plaatsen en zo hoeft men maar te klikken op het icoontje en men is op de website. Ik heb voor ons mam zo diverse icoontjes gemaakt om het voor haar wat gemakkelijker te maken. Zo heeft ze nu een icoontje van mijn website, SIRIS de lokale omroep, ED en ze weet hoe ze weer terug moet komen op haar bureaublad. Maar met Facebook heeft ze nog moeite. Facebook op een tablet is weer anders dan op een I-pad. Het zijn maar kleine dingetjes.

Ik heb haar geleerd hoe ze op Facebook naar haar eigen pagina moet, ze klikt op haar eigen foto en dan is ze op haar pagina. Dit is haar huis en de startpagina waar alle soorten berichten op staan is de straat. Zelf vindt ze deze pagina niks want ze hoeft niet alles te zien wat er op “straat” gebeurd. Het liefst heeft ze deze pagina niet maar dat gaat helaas niet. Dus heb ik haar geleerd om eerst naar haar foto te gaan dan is ze terug op haar pagina (huis).

Is ze op haar pagina dan staan rechts verschillende foto’s van vrienden/familie en daaronder staat “meer weergeven”. Ze klikt nu op “meer weergeven” en gaat dan op zoek naar de persoon waar ze even wil kijken waar die mee bezig is. Heeft ze dit bekeken dan klikt ze weer terug op haar foto en is ze weer terug op haar pagina (huis). Dat werkt goed en zo weet ze me regelmatig te vertellen waar bepaalde personen mee bezig zijn en geniet ze van de foto’s die haar kleindochter plaatst van haar pasgeboren achterkleinkind en haar broertje.

Ze vindt dit leuk maar echte foto’s in haar handen vindt ze nog fijner.

Nu heeft ze een nieuwe pagina ontdekt Heemkundekring Son&Breugel alleen is ze die om de haverklap kwijt en kan ze deze niet vinden. Op deze pagina worden foto’s geplaatst van vroeger maar niet op de website. Regelmatig kijkt ze nu of er nieuwe foto’s zijn geplaatst.

Nu heb ik het volgende gedaan, maar als jullie een makkelijker methode hebben dan hoor ik dat graag. Heemkundekring Son&Breugel is dus een Zakelijke Pagina, ik heb aangegeven dat ze dit leuk vindt en hem opgeslagen. Verder heb ik op een briefje geschreven hoe ze daar moet komen en dat lukt goed, alleen weer terugkomen op haar pagina is nog een beetje moeilijk maar het lukt steeds beter. Ik ben best trots op haar.

 

Nu even terug op ons mam haar vraag.

Het verschil van een persoonlijk Facebookpagina en een Zakelijk Facebookpagina. Het is klein maar er zit verschil in.

Bij persoonlijk Facebook plaats je berichten en bij Zakelijk Facebook publiceer je berichten en kun je je berichten inplannen. Ik heb aan ons mam uitgelegd dat je een Zakelijk Facebook kunt vergelijken met de winkel of bedrijf, om in beeldvorm te blijven. Bij persoonlijk Facebook vragen mensen of ze vriend van jou mogen worden en die accepteer of weiger je. Bij Zakelijk Facebook heb je volgers en die kun je niet weigeren maar er is wel een mogelijkheid om deze te blokkeren.

Het indelen van je Zakelijk Facebook is ook belangrijk. Je wilt natuurlijk vertellen waar je mee bezig bent, dat noemt men een bericht. Alleen staan berichten op Zakelijke Pagina’s bijna onderaan en dat wil je toch niet. Nee, zegt ons mam, das geen reclame voor het bedrijf. Klopt en dat vertel ik ook bij bedrijven waar ik naar toe ga en natuurlijk vertel ik nog veel meer. Hoe ze geen grof taalgebruik op hun pagina krijgen of dat er zomaar berichten geplaatst kunnen worden.

Oh, zegt ons mam, jij zorgt ervoor dat bedrijven/organisaties beter en meer bewuster met hun pagina worden. Ja, mam dat klopt.

 

 

1 thought on “Wat is nou het verschil tussen Facebook en Zakelijk Facebook en wat doe jij dan?

Geef een reactie