Ik heb 18 jaar in de zorg gewerkt en daar komt toch het een en ander voorbij ook het wassen van mannen.

Ik kom uit een meidengezin dus had weinig mannen naakt gezien. Zelf heb ik een keer mijn vader naakt gezien en dat was het. 

Ik was 17 jaar toen ik werd aangenomen als leerling-ziekenverzorgende bij verpleeghuis De Weerde in Eindhoven. Ik kon pas een jaar later beginnen want je moest 17 jaar en 9 maanden zijn om te mogen starten met de opleiding. Je kreeg eerst de pre-opleiding en hier werd je klaargestoomd voor de zorg. Tijdens deze opleiding kreeg ik les van verpleegkundigen, artsen en andere leerkrachten.

Degene die ons verpleegzorg leerde was een oud-verpleegkundige die ons vertelde hoe wij de mensen moesten wassen, aankleden. Ook kregen wij “scheerles”. We leerde scheren met een mes op een ballon en dat is toch best moeilijk. Bij mij knapte de ballon regelmatig, dus scheren met een barbier-mes heb ik maar nooit gedaan.

Wassen van mensen is eenvoudig. Je wast het gezicht met water niet met zeep en de rest was je met zeep en dat spoel of haal je met je washandje er weer af. Heel simpel allemaal. We moesten wel opletten tijdens het wassen bij de mensen op hun intieme delen en dat was het. O,ja werd er ook gezegd er waren mannen die waren besneden en sommige niet.??

Na drie maanden pre-opleiding slaagde ik en mocht ik starten als leerling-ziekenverzorgende.

Verpleeghuis De Weerden is een verpleeghuis in Eindhoven en bestond uit 10 afdelingen. Verschillende afdelingen hadden 35 patiënten/bewoners. Er waren 3 afdelingen voor dementerende ouderen. Een afdeling voor revalidatie en zes afdelingen voor somatische patiënten/bewoners. Ik startte op B3 een afdeling voor zwaar dementerende ouderen waar 25 vrouwen en 10 mannen woonden. 

Na 14 dagen kwam er de dag dat ik ingedeeld werd voor de mannenkamer. Samen met mijn begeleidster ging ik naar de mannenkamer. Er waren twee kamers, een kamer voor drie personen en een voor vijf personen. Tussen deze kamers was de doucheruimte, toilet en een extra wastafel. Er was een grote kast waar het incontinentiemateriaal in lag en ook de handdoeken en washandjes.

Mijn begeleidster wees mij de patiënt/bewoner aan die ik moest gaan wassen en gaf mij het zorgdossier waar precies instond wat er met meneer moest gebeuren. In het dossier stond dat meneer, als het hem niet zinde, agressief kon reageren maar verder was het een makkelijk persoon wat op bed gewassen moest worden.

Meneer sliep nog toen ik op de kamer kwam en zachtjes schudde ik hem wakker met de mededeling dat ik hem kwam scheren, meneer reageerde niet. Ik sloot de gordijnen en pakte het scheerapparaat. Intussen was meneer wakker aan het worden en kon ik beginnen met scheren. Nadat ik dit had gedaan legde ik het scheerapparaat weg en pakte de waskommen. Een grote en een kleine kom. De grote kom was voor het bovenlijf en de kleine voor het onderlijf. Ik had twee handdoeken en vier washandjes. Waarom vier washandjes? Er kunnen wel eens dingen gebeuren tijdens het wassen. Iemand heeft gepoept en dan heb je aan een washandje niet genoeg.

Alles lag klaar, de kleding had de avonddienst al uitgezocht en alles bij elkaar in de kast gehangen en zo kon ik beginnen met het wassen van meneer. 

Ik doe het rek naar beneden en zie dat er een hanger is voor de urinaal. Meneer heeft een urinaal en dat stond niet vermeld in het zorgdossier. Ik sla de dekens terug en zie dat de urinaal netjes tussen de benen van meneer ligt en dat zijn jongeheer er netjes in zit. Ik haal voorzichtig (het voor mij de eerste keer dat ik een penis in mijn handen heb) de urinaal tussen zijn benen en hang hem in de hanger. Leg de handdoek over zijn edele delen en kleed hem verder uit. 

Nadat ik hem heb uitgekleed leg ik ook een handdoek over zijn borst. Ik start met het wassen van zijn gezicht zonder zeep. Daarna waste ik zijn armen, zijn borst. Ik had de bovenkant klaar maar was nog niet toe om meneer van onderen te wassen dus liet ik hem op zijn zij draaien en zo kon ik de boven achterkant wassen.

Ik was nu klaar met wassen van de bovenkant en nu moest het gebeuren, de onderkant. Ik nam een diepe zucht en pakte het washandje voor de onderkant en nam de handdoek weg en begon eerst zijn linkerbeen tot aan zijn knie te wassen en daarna de het andere been en zo kwam je terecht bij de edele delen van de man. Voorzichtig waste ik zijn testikels (ballen) en toen zijn jongeheer. Meneer was niet besneden (had ik op een foto gezien in ons biologieboek hoe dit eruit zag) De voorhuid moest dus worden schoongemaakt en dat hield in dat deze wat terug moest halen om het schoon te maken en dat deed ik. Nu had ik de penis gewassen en moest de voorhuid terug en dat was volgens onze lerares verpleegkunde heel gemakkelijk, maar het lukte mij niet. Ik begon een beetje in paniek te raken en riep mijn begeleidster maar die reageerde niet.

Toen gebeurde het, de deur ging open en het afdelingshoofd kwam binnen. Hij opende het gordijn keek naar meneer en toen naar mij en liep naar het bed toe. Met een beweging bracht hij de voorhuid weer op zijn plek. Keek mij weer aan en knikte en ging de kamer uit, mij achterlatend met een vuurrood hoofd. 

Ik heb meneer verder aangekleed en hem naar het dagverblijf gebracht en ondertussen dacht ik; “Wat ben ik blij dat meneer dement is en dat hij dit niet meer kan onthouden wat er net is gebeurd tijdens het wassen”.  

Nu wil ik graag weten hoe anderen dit hebben ervaren. De eerste keer een man of vrouw wassen. Laat het me weten.

  

 

 

 

 

 

 

1 thought on “Mannen wassen

  1. Hoi Anita, tja zo een eerste keer is altijd een beetje raar, maar het went snel,
    als je het heel vaak mag doen. Mij was verder van te voren niet zo veel verteld, alleen mocht de jongeheer onverwacht overeind gaan staan, gooi er nooit een koud washandje op, dit is zeer vernederend voor de persoon in kwestie, je legde er een handoek overheen, en probeerde de situatie te veranderen door je gesprek met de persoon, door de afleiding kon je spoedig verder met je werk.
    Tja en aangezien de rollen in mijn geval nu omgedraait zijn, is de beleving ook anders. Tja vroeger 30 jaar geleden voor mij. gr Marga.

Geef een reactie