Meisjesschool Maria Immaculata en linkshandig

Even wist ik niet wat ik vandaag moest schrijven maar door mijn man werd ik geattendeerd op een foto van mij. Nou niet de mooiste maar het is nu eenmaal zo.

De foto die hij mijn liet zien was een oude klassenfoto van mijn oude lagere school in Someren. Ben trouwens benieuwd wanneer er een reünie komt.

Ja, dan komen de herinneringen wel naar boven. Ik zat op de Maria Immaculata school aan de Laan ten Roode in Someren en dat was in die tijd een meisjesschool. De school staat er nog steeds en heet nu Mariaschool. De Lambertusschool was toen nog een jongensschool en deze was op de hoek van de Verdonckstraat-Postelstraat.

Voor de lagere school gingen we eerst naar de bewaarschool, Het Kleuterdal in de Laan ten Roode, waar nu de aanleunwoningen staan, stond toen deze school.

We kregen vooral les van nonnen en enkele andere juffen. Zuster Jeroen en een van de juffen was juffrouw Antoinette. Zo ver mijn herinnering aan Het Kleuterdal.

Ik ben jarig in september en was dus vijf toen ik naar de basisschool ging. Zuster Nicolien of zoiets was daar de directeur. Ze was klein en liep mank. Wij, als kinderen hebben haar regelmatig nagedaan en als ze het zag dan werden wij naar binnen gestuurd en kregen we straf.

Ik kwam bij juffrouw Martens in de klas. Later heb ik haar nog in mijn radioprogramma De Platenkast Van gehad,

 

Juffrouw Martens was al een moderne juf. Ik ben linkshandig en mocht van haar, met schrijven, gewoon mijn linkerhand gebruiken. Dat was heel anders toen ik naar klas 2 ging.

Ik kreeg hier les van zuster Paulo, een hele strenge non, tenminste in mijn beleving. We hadden regelmatig dictee. Zuster Paulo las dan voor en wij moesten het opschrijven en daar begon mijn probleem. Ik moest rechts schrijven en dat gaat echt niet in het tempo van haar. Als ik rechts schreef dan kon je het op een bepaald moment echt niet meer lezen en dan kreeg ik een slecht punt.

Zo blijf je in cirkeltjes draaien. Regelmatig werd mijn hand op mijn rug gebonden omdat ik weer links schreef. Ik wilde graag een goed punt halen voor mijn dictee maar dat lukte alleen als ik met mijn linkerhand schreef.

Op een dag was het zover, we kregen dictee. Ik begon heel ijverig met schrijven en op een bepaald moment kreeg ik kramp in mijn rechterhand en om het tempo bij te kunnen houden nam mijn linkerhand het over. Terwijl ik heel geconcentreerd bezig was met schrijven met mijn linkerhand had ik niet gemerkt dat zuster Paolo naar mijn tafeltje was gekomen. Uit het niets kwam de liniaal en kreeg ik een tik op mijn vingers.

Woest keek ze me aan en riep tegen me: “je schrijft met je duivelshand, stop daarmee”. Ik was helemaal overdonderd. Ben je net 8 jaar dan krijg je dit te horen. Ik heb mijn hand bekeken en tegen de zuster gezegd, mijn hand is gewoon hoor. Waarop ze zei. het is je linkerhand en dat is een duivelshand, toen heb ik heel hard geroepen; Als ik straks kinderen krijg dan schrijven ze ook met hun linkerhand of zoals u zegt met een duivelshand.

Mijn wraak is zoet, nu heb ik kinderen en inderdaad ze zijn allebei linkshandig. ?

 

Geef een reactie